USTALIK BELGESİ NASIL ALINIR:
1) İlgili kanunun 16.Maddesine göre kalfalık belgesi alanlar :
A) Kalfaların, ustalık sınavlarına girebilmesi için mesleklerin özelliğine göre Bakanlıkça belirleneceksüre kadar çalışmış ve ustalık eğitimi kurslarını başarı ile tamamlamış olmaları gerekir. (Kanun maddesi:28/b).
B) Kalfalık yeterliğini kazanmış olup mesleklerinde en az beş yıl çalışmış olanlar ustalık sınavlarına doğrudan katılabilirler. (Kanun maddesi: 28/c)
Bu sınavları başarı ile tamamlayanlara ustalık belgesi verilir. Ustalık belgesi bulunmayanlar usta unvanı ile çalışamaz ve çalıştırılamazlar
İstenilen Belgeler:
a-Ek III formu
b-Öğrenim belgesi aslı ve örneği
c-Nüfus cüzdanı aslı ve örneği
d-Dört adet vesikalık fotoğraf
e-Sağlık ve fiziki durumunun mesleğinin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olduğunu gösterir doktor raporu
f-Kalfalık Belgesinin aslı ve fotokopisi
g-06.01.1998´den sonraki çalışmalar için SSK yada Bağkur belgesi
2) İlgili Kanunun Geçici 1a/1 Maddesine Göre Kalfalık Belgesi Alıp 22 Yaşını Dolduranlar:
Mesleğinin, Kanun kapsamına alındığı tarihte, mesleği ile ilgili bir işte çalışanlardan kalfalık belgesine veya meslekî bakımdan kalfalık belgesine denk yetki ve sorumluluk veren belgeye sahip olup 22 yaşını dolduranlardan; Bakanlıkça duyurulacak tarihler arasında merkez müdürlüğüne usulüne uygun olarak başvuranlar ustalık sınavlarına alınırlar.
Yukarıdaki şartları taşıyıp ustalık sınavına başvuracak olanların mesleğinin Kanun kapsamına alındığı tarihte çalışıyor olduğunu Ek-2´deki form ile belgelendirmeleri gerekir. Bunlardan ayrıca Kalfalık veya Yetki Belgesinin aslı veya yerine verilen belge istenir.
Kanun'un Geçici 1 inci maddesine göre doğrudan kalfalık sınavına girmeye hak kazananlardan, mesleğinde 5 yıllık çalışmışlığını da Ek-3 form ile belgelendirmeleri hâlinde, kalfalık belgesini almaya hak kazandıkları dönemden sonra açılacak ilk ustalık sınavına alınırlar. Bunların müracaatlarında Ek-2 ve Ek-3 belgeleri ve ekleri birlikte istenir.
Hizmet süresi 5 yıldan az olanlar ise kalfalık sınavında başarılı olduktan sonra kalan süreyi 5 yıla tamamladıklarını Ek-3 form ve Sosyal Güvenlik Kurumunun ilgili biriminden aldığı belgeler ile belgelendirmeleri hâlinde ustalık sınavına girerler. Bu şekilde müracaatları alınanlar da Kanun'un Geçici 1 inci maddesinden yararlananlar gibi değerlendirilir.
06/01/1998 tarihinden önce Kanun kapsamına alınan mesleklerin hizmet belgelendirmelerinde, 18 yaş sonrası ile 06/01/1998 tarihi arasındaki hizmetler değerlendirilir.
06/01/1998 tarihinde veya sonraki tarihlerde Kanun kapsamına alınan mesleklerin, hizmet belgelendirmelerinde ise 06/01/1998 tarihinden sonraki çalışmışlıkların Sosyal Güvenlik Kurumunun ilgili biriminden aldığı belge ile belgelendirilmesi esastır. (Kanun maddesi: Geçici 1a/3).
Bu sınavları başarı ile tamamlayanlara ustalık belgesi verilir.
İstenilen Belgeler:
a-Ek III formu
b-Öğrenim belgesi aslı ve örneği
c-Nüfus cüzdanı aslı ve örneği
d-Dört adet vesikalık fotoğraf
e-Sağlık ve fiziki durumunun mesleğinin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olduğunu gösterir doktor raporu
f-Kalfalık Belgesinin aslı ve fotokopisi
g-06.01.1998´den sonraki çalışmalar için SSK yada Bağkur belgesi
3) Denklik yoluyla :
Yabancı ülkelerden ve ülkemizdeki mesleki eğitim kuruluşlarından, Bakanlığa bağlı mesleki ve teknik eğitim okulu ve kurumları ile denkliği Bakanlıkça kabul edilen diğer bakanlıklara bağlı okul ve kurumlardan alınmış sertifikalar ve belgeler; çıraklık, kalfalık ve ustalık eğitimine geçişte değerlendirilir. (Kanun maddesi:35)
İstenilen Belgeler: (Denklik İşlemleri için)
1- Dilekçe,
2- Öğrenim belgesinin aslı ve örneği,
3- Meslekî eğitim gördüğü kurumca verilmiş belge veya diplomanın aslı ve örneği,
4- Yurt içinde mesleği ile ilgili işlerde çalışmışsa sosyal güvenlik kuruluşlarından alınmış çalışma süresini gösterir belge,
5- Yurt dışından alınmış çalışma belgelerinin aslı ile yetkilendirilmiş makam, kurum ve kuruluşlarca yapılmış Türkçe çevirisi,
6- Yurt dışında mesleki eğitim görenler, diploma veya belgeleriyle gördükleri mesleki eğitimin süresini ve derslerini belirtir belge veya varsa sınavlarda aldıkları notları gösterir belgelerin aslı ile yetkilendirilmiş makam, kurum ve kuruluşlarca yapılmış Türkçe çevirisi,
7- Nüfus cüzdanı aslı ve örneği
8- Sağlığı ve fizikî durumunun, mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olduğunu gösterir doktor raporu istenir.
9- Hizmet belgesinin aslı ( Denklik için Başvuru Formu )
10- Dört adet vesikalık fotoğraf
4) Meslek Lisesi Mezunları
a) Lise dengi mesleki ve teknik öğretim kurumlarından 1985 - 1986 öğretim yılı sonuna kadar mezun olanlara;
Doğrudan ustalık belgesi verilir. (Kanun maddesi: Geçici 1b/2)
b) En az üç yıl süreli mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarından veya mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarından mezun olanlar, Bakanlıkça düzenlenen ustalık eğitim kurslarına katılabilecekleri gibi doğrudan da ustalık sınavlarına girebilir.
Bu sınavları başarı ile tamamlayanlara ustalık belgesi verilir.
Ustalık unvanının kullanılmadığı mesleklerde çalışanlara, ustalık belgesinin hak, yetki ve sorumluluklarını taşıyan belge aynı esaslara göre verilir.
Mesleki ve teknik orta öğretim kurumu veya mesleki ve teknik eğitim merkezi mezunlarından, alanlarında Bakanlığa bağlı iki yıllık bir yaygın eğitim kurumundan belge alanlara doğrudan ustalık belgesi verilir. (Kanun maddesi:29)
İstenilen Belgeler:
a) Dilekçe.
b) Nüfus cüzdanı aslı ve örneği
c) Öğrenim belgesinin aslı ve örneği.
d) Üç adet vesikalık fotoğraf.
e) Sağlığı ve fizikî durumunun, mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olduğunu gösterir doktor raporu.
UNUTMAYIN! Bir kişinin kapsamda bulunan 153 meslek dallarından birinde kendisine ait işyeri açabilmesi için ya kendisinin "Ustalık Belgesi" olmalı yada ustalık belgesi sahibi birini işyerinde çalıştırıyor olmalıdır. Aksi takdirde kendisine ait işyeri açması mümkün değildir.Ayrıca işyerinde çırak çalıştırabilmesi içinde kanunen ya kendisinin "Usta Öğreticilik Belgesi" olmalı yada usta öğretici belgesi sahibi birini yanında çalıştırıyor olmalıdır.Ustalık Belgesi ve Usta Öğreticilik Belgesi olmayan işyeri sahipleri Bu belgeleri almak için kendilerine en yakın mesleki Eğitim Merkezlerine başvuruda bulunmalıdırlar.